Ceviz ağacı olanlar bu habere dikkat! Verim alamasınız

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, ceviz ağaçlarında oluşan kök çürüklüğü için uyarıda bulundu, mücadele yöntemini aktardı.

5

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Haliliye ilçesine bağlı Nokta Mahallesi’nde yer alan ceviz ağacı bahçesi sahibi Ahmet Bulut’u ziyaret etti. 

Müdür Aksoy, çiftçilerle bir araya gelerek ceviz ağaçlarında karşılaştığı problemleri yerinde tespit etti ve çözüm önerileri sundu.

Aksoy, "Bulaşık sürgünler budanmalı ve budama artıkları ile birlikte sonbaharda yere dökülen yapraklar toplanarak imha edilmelidir. Bahçe içi ve çevresindeki yabancı ot mücadelesi düzenli olarak yapılmalıdır “dedi. 

Ceviz kök çürüklüğü belirtileri için meyve ağaçlarının kök yapılarında kuruma ve çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olduğunu belirten Aksoy, Yapraklar sararak genç sürgün oluşumu azalmaktadır. Sürgün ve dallar kurumaya başlayarak devamında ölmeye başlar, sonunda ağaçlar tamamen kurduğunun bilgisini verdi. 

Bitkinin tabanı ve etrafındaki toprak uzun süre ıslak kalması bakterinin kökü enfekte edip kökün çürümesine neden olabileceğini aktaran Aksoy, “Genelde hastalık ılık ve nemli topraklarda etkili olur." diyerek gerekli ve yeterli sulamanın önemine vurgu yaptı.