Şanlıurfa'daki protokol krizi Ulusal basında

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlık ettiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar'a yer verilmemesi krize neden olmuştu. Şanlıurfa’da yaşanan bu kriz Ulusal basında da geniş yankı uyandırdı.

5

ŞANLIURFA- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlık yaptığı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’a yer verilmemesi tartışmalara neden oldu. 

Bakan Kurum'un Şanlıurfa’daki temasları çerçevesinde düzenlenen toplantıya, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, AK Parti milletvekilleri Asuman Cevahir Yazmacı ve Mehmet Ali Cevheri katıldı. Ancak toplantı öncesinde Gülpınar için tahsis edilen sandalyenin toplantının başlamasına kısa bir süre kala masadan kaldırıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili Bakan Kurum ve Vali Şıldak'ın haberinin olmadığı öğrenildi.

Toplantıda söz hakkı alarak konuya ilişkin konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar tepkisini dile getirerek, “Ben herhangi bir kareye, görüntüye girme taliplisi değilim. Ama en azından bu farklı ayrımcılığı Urfa yine kendini öne koymasaydı, olumsuz manada ayrımcılığını göstermemiş olsaydı.” dedi.

GÜLPINAR: BİR ŞEYİ YOK SAYDIĞIN ZAMAN YOK SAYILMIYOR

Başkan Gülpınar, yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Adıyaman’da muhalefet belediye başkanı aynı şekilde il koordinasyon toplantısında masada oturmuştu. Protokolde değil. Sizin de dediğiniz siyasi anlayış, siyasi ittifak, siyasi uzlaşma… bir kere böyle başlarsa farklı bir muameleye tabi tutulursak. Bir şeyi yok saydığın zaman yok sayılmıyor. Burada 350 bin kişinin iradesi ile bizlere Allah nasip etti bu koltuğa oturduk. Birazdan burada dile getirilecek talepleri zaten yüzde 80-90 bakanlığın nezlinde direkt büyükşehir belediye başkanlığını ilgilendiren talepler. Ben herhangi bir kareye, görüntüye girme taliplisi değilim. Ama en azından bu farklı ayrımcılığı Urfa yine kendini öne koymasaydı, olumsuz manada ayrımcılığını göstermemiş olsaydı. Bu toplantı benim adıma daha verimli olurdu. Ama biz her şarta yine taleplerimizi size sunacağız. Takdir tabii ki sizlerin ama bu talepler benim şahsi taleplerim değil. Urfa milleti adına ben talepleri size arz edeceğim. Takdir sizlerin. Bundan sonrada burada bir dinleyici olarak oturmaya devam edeceğim.”

ULUSAL BASINDA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Sosyal medyada kısa sürede gündem olan Şanlıurfa’daki protokol krizi, Ulusal basında da geniş yankı uyandırdı. Birçok kanalın haber programında bu konuya değinilirken, siyasi programlarda tartışma konusu oldu. Bazı yorumcular, Büyükşehir Belediye Başkanı Gülpınar'ın protokolden dışlanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.