Şanlıurfa’da suyun geleceği konuşulacak!

Şanlıurfa İl Su Kurulu tarafından, Şanlıurfa Valiliği toplantı salonunda yarın bir toplantı yapılacak. Konuyla ilgili tüm paydaşların katılacağı belirtilen toplantı ile kentin ve bölgenin su probleminin çözüme kavuşması bekleniyor.

5

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Şanlıurfa İl Su Kurulu, 19 Temmuz 2024 Cuma günü (yarın) saat 09.30’da Şanlıurfa Valiliği toplantı salonunda kapsamlı bir toplantı gerçekleştirecek.

Fırat-Dicle Havzası içerisinde yer alması dolayısıyla önemli bir noktada yer alan Şanlıurfa’da yapılacak olan bu toplantı ile kentin ve bölgenin çözüm bekleyen su problemlerine kalıcı çözümler getirilmesi bekleniyor.

Şanlıurfa Valiliği (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) koordinasyonunda Vali/Vali Yardımcısı başkanlığında: Su Yönetimi Genel Müdür/Genel Müdür Yardımcısı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü (Diyarbakır), Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü (Diyarbakır), Şanlıurfa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Rektörlüğü [Mühendislik Fakültesi (Çevre Mühendisliği Bölümü)-Ziraat Fakültesi] ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanlığı temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşecek.

Yapılacak olan İl Su Kurulu toplantısının gündeme gelecek konular ise şu şekilde olacak:

1.Havza ölçekli yönetim planları hakkında genel bilgilendirme. 

2.Havza ölçekli yönetim planları (Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları) kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler.

3.Ulusal ve İl Su Verimliliği Planları ile su verimliliği çalışmalarının değerlendirilmesi.

4.İçme-kullanma suyu havzası koruma planlarının il bazında uygulanma durumu, içme suyu arıtma tesisleri durumu, şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çevresel altyapı çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler.

5.Tarımsal sulama ve modern sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili (iyi tarım uygulama kodu-nitrat kirliliği) kaydedilen gelişmeler.

6.İl sınırları içerisinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirlerle ilgili gerçekleşmeler.

7.Yeraltı ve yerüstü su kullanımları (su çekimleri), su transferleri, modern sulama sistemleri yatırımları.

8.Şanlıurfa ili altyapı yatırımlarının değerlendirilmesi.

9.İçme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum değerlendirmesi.

Ayrıca, Ulusal Su Kurulu, Havza Su Kurulu ve İl Su Kurulları vasıtasıyla ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanacağı da kaydedildi.