Otomobil alacakları sevindirecek haber: ÖTV indirimi geliyor

TBMM'ye sunulan yeni yasa taslağıyla birlikte, şarj edilebilir hibrit (Plug-in Hybrid) otomobillere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi müjdesi geldi. Yeni düzenlemeyle sıfır emisyonlu araçların teşvik edilmesi hedeflenirken, sürücülere de cazip bir alternatif sunulacak.

5

Yasa taslağına göre, kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve sadece elektrikli sürüş menzili 70 kilometre ve üzerinde olan plug-in hibrit araçlar ÖTV indiriminden faydalanabilecek. Bu düzenleme ile hem çevre dostu araç kullanımı teşvik edilecek hem de elektrikli araçların yaygınlaşması desteklenecek.

Yeni ÖTV oranları da belirlendi. Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL'yi aşmayan araçlar için ÖTV indirimi yüzde 30 olarak uygulanacakken, bu değerleri aşan araçlar için indirim oranı %60 olarak belirlendi. 1600 cm3'ü geçen ancak 1800 cm3'ü geçmeyen araçlar ise ÖTV matrahı 1.350.000 TL'yi aşmayanlar için yüzde 70 ÖTV ile karşılaşacaklar.

Otomotiv uzmanı Emre Özpeynirci konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yasa taslağının henüz Meclis'te görüşülmeyi beklediğini ve kabul edilmesi durumunda ÖTV indiriminin 2024 yılının sonlarına veya 2025 yılının başlarına doğru yürürlüğe girmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Özpeynirci,” Yasa taslağı henüz Meclis’te görüşülmeyi bekliyor. Kabul edilmesi halinde, plug-in hibrit araçlar için ÖTV indiriminin 2024 yılı sonlarında veya 2025 yılı başlarında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.” dedi.