IBAN ödemelerinde yeni dönem! Bunu yazmak zorunlu oldu

Son zamanlarda Türkiye'de enflasyonun hızla yükselmesi, tüketicileri ve işletmeleri fiyat artışlarının sıkıntısına sokarken, ödemelerin şekli de önemli bir değişim geçiriyor. Nakit kullanımının azalmasıyla birlikte, IBAN numaraları üzerinden yapılan para transferleri yaygınlaşıyor. Ancak, bu kolaylık beraberinde dikkat gerektiren yeni sorumluluklar da getiriyor.

5

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte nakit kullanım azalırken, IBAN ile yapılan para transferleri yaygınlaşıyor. Fakat bu kolaylığın yanında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var, açıklama kısmına detaylı bilgi yazmak.

Kamu Son Haber’de yer alan habere göre, Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN üzerinden para gönderirken açıklama kısmına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Saygın, ödemelerin amacını belirten detaylı ifadelerin yazılmasının zorunlu olduğunu vurguluyor. Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edilebileceğini belirtiyor.

Saygın'ın ifadesine göre, "Eğer açıklama yapmazsanız, gönderdiğiniz para karşı tarafa borcunuzu ödediğiniz anlamına gelebilir." Dolayısıyla, bu durumu önlemek için açıklamanın özenle yapılması büyük önem taşıyor. Özellikle kira ödemelerinde, sadece "kira" ifadesinin yeterli olmadığını belirten Saygın, ödemelerin hangi döneme ait olduğunu da belirten açıklamaların eklenmesi gerektiğini söylüyor.

Mobil bankacılığın artmasıyla birlikte nakit kullanımının azaldığını ve IBAN üzerinden yapılan para transferlerinin arttığını dile getiren Saygın, bu kolaylıkların yanında dikkat edilmesi gereken noktaların da bulunduğunu ifade ediyor.

Kısacası, enflasyonla mücadelede ve günlük finansal işlemlerde IBAN üzerinden yapılan ödemelerde detaylı açıklama yapmanın, gelecekte oluşabilecek anlaşmazlıkların çözümünde kritik bir rol oynadığına dikkat çekiliyor. Aksi takdirde, gönderilen paranın yanlış anlaşılması ve hukuki sorunlar doğması kaçınılmaz olabilir.