Kulis: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad arasındaki görüşmenin tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad görüşmesi eylüle kadar gerçekleşecek. Türkiye ve Suriye liderleri arasındaki tarihi buluşma, Rusya ve diğer ülkelerin desteğiyle eylül ayına kadar yapılacak. Ankara, sürecin sessiz ve lider odaklı ilerlemesini istiyor.

5

Türkiye Gazetesi’nin kulis bilgilerine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yapılması planlanan görüşme eylül ayına kadar gerçekleştirilecek.

 Görüşmenin nerede yapılacağı henüz netlik kazanmasa da, Rusya, Körfez ülkeleri ve Irak olası seçenekler arasında yer alıyor. 

Şam yönetimi, hazırlıklarını komşusu Irak’a göre yaparken, Ankara sürecin sessiz yürütülmesini ve görüşmenin heyetler düzeyinde değil, lider odaklı olmasını istiyor. Ayrıca, dışarıdan herhangi bir ülkenin toplantıya katılması istenmiyor.

Ankara ise sürecin sessiz yürütülmesini ve görüşmenin heyetler düzeyinde değil lider odaklı olmasını istiyor. Ayrıca haricî bir ülkenin toplantıya katılması istenmiyor. Görüşmenin hangi ülkede olacağı, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti sonrası netlik kazanacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Moskova temasları sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’i Şam’a göndererek Esad’ı Şanghay İş Birliği Örgütü toplantısına katılması için ikna etmesini istedi. Esad da “Normalleşmeye hazırız” mesajı verdi ancak Rusya’ya gelemedi.

ERDOĞAN: ESAD’LA AİLECEK GÖRÜŞEBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad ile “ailecek” görüşebileceklerini söylemişti. Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok” ifadelerini kullanmıştı.