Bakan Şimşek’ten çarpıcı açıklamalar: Türkiye'de asgari ücret düşük değildir…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamalar gündem oldu. Şimşek, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını belirterek, gelişmekte olan ülkelerle en yüksek asgari ücretin Türkiye'de olduğunu söyledi.

5

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Habertürk canlı yayınında ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını belirten Şimşek, gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında en yüksek asgari ücretin Türkiye'de olduğunu vurguladı.

 

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ARASINDA EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRET BİZDE"

Bakan Şimşek, asgari ücretin düşük olduğunu savunanlara katılmadığını belirterek, "Asya'daki Endonezya, Filipinler, Tayland; Latin Amerika'da Brezilya, Şili, Kolombiya; Avrupa'da Bulgaristan ve Macaristan ile karşılaştırın. Polonya hariç, gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" ifadelerini kullandı.

 

"DOLAR BAZINDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR"

AK Parti iktidarı döneminde asgari ücrette ciddi artışlar yapıldığını vurgulayan Şimşek, "Son 20 yılda Türkiye'de asgari ücreti reel olarak yüzde 5,5 artırmışız. Türkiye'nin reel büyümesi ise yüzde 5,4. 90'lı yıllarda 100 dolar civarında kalan asgari ücrette AK Parti döneminde dolar bazında ciddi bir artış var. Asgari ücret artışı yüzde 49. İlk 6 aydaki enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda da MB'nin üst bandı yüzde 42. Böyle dahi kalsa büyümeden daha fazla bir asgari ücret artışı olacak" dedi.

 

TÜRKİYE'NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASI

Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkmasına ilişkin de önemli bilgiler verdi. "Gri listeye girmek kolay, çıkması zor. AB üyesi olup da listede olan ülkeler var. Biz gelir gelmez birçok sorunu çözmek üzere bir program koyduk. Bu konuda da özel çalışmaya girdik. İçişleri ve Adalet Bakanlığımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık” ifadelerini kullandı.

 

DİĞER ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR ŞÖYLE

MASAK'ın Kapasitesi Artırılacak: "Terörizmin finansmanıyla mücadeleyi bir öncelik haline getirdik. Listeden çıktık ama terörizmin finansmanıyla ilgili güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz. MASAK'ın idari kapasitesi geliştirilecek. Yapay zekayı bu noktada devreye alacağız."

 

Cari Açıkta Başarı Sağlandı: "Geçen Mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolardı. Bu Mayıs ayında 26 milyar dolara inecek. Cari açık konusunda başarı sağlandı, bu başarıyı kalıcı hale getirmek lazım."

 

EYT ve Bütçe Açığı: "EYT'nin yıllık maliyeti finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar TL oldu. Gelecek sene bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altına çekeceğiz."

 

Ekonomide Yavaşlama: "Geçici olarak tabii ki ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. Enflasyondaki düşüşle birlikte reel ücret artışları yaşanacak. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 42'nin altına düşmesiyle alım gücünün hissedileceği bir döneme gireceğiz."

 

"ASGARİ ÜCRETİ VERGİ DIŞINDA BIRAKTIK"

Son olarak asgari ücret zammına değinen Bakan Şimşek, "Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" şeklinde konuştu.