GİMMER kuruldu: Dezenformasyonla mücadelede yeni dönem başlıyor

Ajans Urfa'nın kurucuları arasında yer aldığı TİMBİR ve TOBB UYUM işbirliğiyle GİMMER kuruldu. İlk kurucu işbirliği protokolü, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TOBB UYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel ve diğer yetkililerin katılımıyla imzalandı.

5

Ajans Urfa'nın kurucuları arasında yer aldığı Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) bünyesinde teşekkül eden ve TOBB UYUM’un işbirliği ile faaliyete geçecek olan Güvenli İnternet Medya Merkezi (GİMMER) kuruldu.

İmza törenine TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TOBB UYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, TİMBİR Genel Başkan Vekili Cüneyd Altıparmak, Danışma Kurulu Başkanı Veysel Cıncık, Genel Başkan Yardımcıları Menderes Demir ve Mehmet Erdem Tokuş ve Genel Başkan Yardımcısı, Teşkilatlanma Başkanı Cengiz Aksan katıldı.

Ankara merkezli GİMMER, uzman iletişimciler ve hukukçular ile iletişim alanında tahkim hizmeti sunacak. Kasım 2024'te kuruluşunu tamamlaması planlanan GİMMER, dezenformasyonla mücadelede alternatif bir çözüm sunmayı hedefliyor.

GİMMER'in başlıca amaçları arasında güvenli internet medyası oluşturmak, manipülasyon içeren haberleri kamuoyuna duyurmak ve üyelerine hukuki destek sağlamak bulunuyor. Genel Sekreterliğini Av. Cüneyd Altıparmak, Tahkim Divanı Başkanlığını ise Prof. Dr. Zakir Avşar üstlenecek.

GİMMER’in 10 amacı var:

"1.Güvenli internet medyası mecralarını oluşturmak.

2.Haber içeriklerinin iletişim ilkelerine aykırılığını tespit etmek.

3.Aykırılık içeren haberlerin düzeltilmesini bu mümkün değilse kaldırılmasını sağlamak.

4.Manipülasyon içeren haberlerin bu mahiyetini kamuoyuna duyurmak.

5.İnternet medyasının “güvenli habercilerini” tescil edip sertifikasyona tabi tutmak.

6.GİMMER üyelerinin haber telifi bağlamındaki sorunlarını çözmek

7.Alan adı uyuşmazlıkları konusundaki süreçlerinde onları temsil etmek

8.Uluslararası mecralarda pilot dava ve girişimlerin öncüsü olmak

9.Diğer konularda hukuki destek, yargısal sorunlarında rehberlik yapmak.

10.İletişim hukuku alanında çalışmalar, programlar ve eğitimler düzenlemek".