Şanlıurfalıları yıkacak yeni düzenleme yolda!

Hükümetin yeni vergi paketi taslağında yer alan madde, engellilerin ÖTV muafiyetli araç alma hakkını sona erdirmeyi öngörüyor. Bu durum, Şanlıurfa'da yaşayan engelli vatandaşları da derinden etkileyecek. İşte detaylar...

5

Şanlıurfa'yı da yakından ilgilendiriyor. Hükümetin yeni vergi paketi taslağında, engellilere sağlanan ÖTV muafiyetinin kaldırılması öngörülüyor. Bu değişiklik, engellilerin araç alımını zorlaştıracak ve sosyal haklara erişimde eşitsizliğe yol açabilecek.

Hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunacağı vergi paketinde yer alan önerilere göre, engellilerin araç alımıyla ilgili seçenekler değişiyor. Birinci alternatifte, engelli araç alma süresi 10 yıldan 1 yıla düşürülürken, ikinci alternatifte ise ÖTV muafiyeti tamamen kaldırılıyor ve yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın gelir durumuna göre nakit destek sağlaması öneriliyor.

Bu yeni düzenleme, özellikle Şanlıurfalı engellileri yakından ilgilendiriyor. Sosyal desteklerden birini alan engelliler diğer yardımlardan mahrum kalacak ve araç alımında zorluklar yaşayabilecekler. 

Sözcü gazetesinin haberine göre, hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunacağı vergi paketinde, engellilerin ÖTV’siz araç alımını sınırlamak amacıyla iki alternatifli madde bulunuyor:

BİRİNCİ ALTERNATİF:

Engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1 yıla düşürülmesi

Engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılarından alınması

Engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranının yarısının dikkate alınması

İKİNCİ ALTERNATİF:

Engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının tamamen kaldırılması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, gelir durumuna bakarak yerli araç fiyatlarını dikkate alıp bir miktar nakit destek sağlaması

Bu yeni düzenleme ile sosyal desteklerden birini alan engelliler, diğer desteklerden mahrum kalacak ve yoksul engelliler araç alımında ciddi zorluklarla karşılaşacak.