Şanlıurfalılar için kritik uyarı! Serinlemek için yapıyorsunuz ama çok tehlikeli

Yaz aylarında serinlemek için soğuk duş almanın kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. Özellikle ülkenin en sıcak bölgelerinden biri olan Şanlıurfa gibi yerlerde sıcak havalarda vücudun ısı dengesini sağlamak için tercih edilen soğuk duş, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

5

Sıcak havalarda vücudun ısısını dengelemek amacıyla farklı yöntemler kullanılıyor. Bunlardan biri de soğuk suyla duş almak. Ancak soğuk suyla duş almak, vücudun ısı dengesini korumaya çalışırken damar ve kalp hastalıklarına neden olabilir. 

Özellikle Şanlıurfa gibi sıcak bölgelerde soğuk duşa veya aniden soğuk suya girmek vücudu olumsuz etkileyebilir. Bu durum dolaşım bozukluğuna yol açtığı gibi damarların soğuğa bağlı olarak spazma uğramasına da neden olabilir. 

Vücudun dış tabakasındaki damarlarda meydana gelen bu durum, ani kan basıncı dengesizliklerine sebep olabiliyor. Tansiyon düşmesi ve artmasına bağlı olarak bayılmalar yaşanabileceği gibi, kalbin kendi damarlarında da spazmlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle, uzmanlar ani soğuk su temasının kalp spazmlarına yol açabileceğini belirtiyor.

 

SOĞUK SUYA NASIL GİRİLMELİ?

Çok sıcak havalarda serinlemek için soğuk suya girmek cazip gelebilir, ancak bunun doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. En doğru yöntemin ılık duş almak olduğunu belirten uzmanlar, eğer soğuk su kullanılacaksa bu sürecin yavaş yavaş gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Aniden soğuk suya girmek yerine, vücudu önce ılığa alıştırarak soğutmanın sağlık açısından daha güvenli olduğu ifade edildi.