Şanlıurfa'da unutulmaya yüz tutmuş oyun şaşırttı! 'Şanlıurfa'da deniz mi vardı?'

Zengin tarihi mirası ve kendine has kültürü ile ön plana çıkan Şanlıurfa'da unutulmaya yüz tutmuş eski oyunlar yeniden gün yüzüne çıkıyor. Akıl ve Zeka Oyunları Öğretmeni olan Yasemen Gökkaya salyangozla oynanan eski bir deniz oyununu keşfetti. Gökkaya 'Salyangoz Oyunu' adlı oyunun kentte hala bazı köylerde yaşlılar tarafından oynandığını ifade etti. Bu ilginç keşfin ardından akıllara 'Şanlıurfa'da deniz mi vardı?' sorusu geldi.

5

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'da bazı köylerde yaşlılar tarafından hala oynanan, Hindistan'dan İpekyolu ile Güneydoğu bölgesine kadar yayıldığı tahmin edilen salyangoz oyunu, Akıl ve Zeka Oyunları Öğretmeni Yasemen Gökkaya'nın keşfi ile gün yüzüne çıktı.

Salyangoz oyunu, adını taşıdığı salyangoz figürlerinin hareket ettirilmesiyle oynanan ve stratejiye dayalı bir deniz oyunu olarak biliniyor. Şanlıurfa'da bu oyunun hala yaşatılması ve bazı köylerde oynanıyor olması, bölgenin zengin kültürel mirası açısından önemli bir bulgu olarak değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili en dikkat çeken detay ise oyunun bir deniz oyunu olması! 'Şanlıurfa'da deniz mi vardı?' dedirten oyunun çıkış noktası gizemini koruyor.

Akıl Zeka Oyunları Öğretmeni Yasemen Gökkaya'nın bu oyunu keşfetmesi, ilkokullarda da yaygınlaşmasına önayak oldu. Gökkaya'nın girişimleriyle, salyangoz oyunu öğrencileri arasında da popüler hale geldi.

Öğretmen Yasemen Gökkaya oyun ile ilgili şunları söyledi:

"Hindistan'dan gelip İpekyolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesine geçtiğini gördüm. Daha sonra da okulumuzdaki öğrencilere öğretmeye başladım. Öğrencim evden getirmişte sınıfta bana gösterdi hocam böyle bir oyun var diye. Daha sonra ben buunun araştırmasına girdim okulumuzda bir öğretmen büyüklerin bu oyunu oynadığının söyledi. Bu dönemde hala oynadıklarını ve hala evlerde anlatıldığını söyledi. Ben de o büyüğümüzün evine gittim ve kendisinden öğrendim oyunu. Kendisi bana anlattı; oyun nasıl oynanıyor, nereden çıkılıyor, nereden giriliyor,oyunun stratejisi, başlama noktası vs. bunların hepsini o büyüğümüzden öğrendim. Bende bunu geleneksel bir oyun olduğu için okulumuzda öğrencilere öğretmek istedim. Oynarken de kendileri çok eğleniyorlar ve eskiye dönük bir durum olduğu için onlarda çok mutlu ve çok severek oynuyorlar."

Oyunu oynayan öğrencilerden Mert Yıldız:

"Şanlıurfa'da geleneksel bir oyun herhalde, bu taşlarla oynanıyor. Okula getirdim öğretmenime verdim, öğretmenim herhalde büyüklerinden öğrenerek okula tanıttı. Şu anda birçok arkadaşım biliyor." ifadelerini kullandı.

Bu keşif, bölgenin tarihi mirasını ve geleneklerini yeniden keşfetme ve gelecek nesillere aktarma çabalarını desteklemekte ve bölgedeki kültürel çeşitliliğin zenginliğine dikkat çekmektedir. Salyangoz oyununun yaygınlaştırılmasıyla, geçmişten günümüze uzanan bir köprü kurularak, kültürel bağların güçlendirilmesine katkı sağlanmaktadır.