Şanlıurfalıların yeni gözdesi! Fıstığı tahtından etmeye kararlı

Harran'da son yıllarda ekim alanı hızla artan yer fıstığı, şimdi de Suruç Ovası'na yayılıyor. Geleneksel olarak pamuk, mısır ve buğday tarımının hakim olduğu bölgede, artan girdi maliyetleri çiftçileri alternatif ürünlere yöneltiyor. Bu arayışa cevap olarak yer fıstığı öne çıkıyor.

5

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, geleneksel olarak pamuk, mısır ve buğday tarımı hakim olsa da, artan girdi maliyetleri çiftçileri alternatif ürünlere yöneltmeye başladı. Bu kapsamda, son yıllarda Harran'da ekim alanı hızla artan yer fıstığı, Suruç'ta da ekilmeye başlandı.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yer fıstığı ekimi son yıllarda hızla artmıştı. Bu kez fıstık Suruç’ta da ekilmeye başlandı.

Daha önce az miktarda ekimi yapılan yer fıstığı, son 2-3 yılda çiftçilerin alternatif ürün tercihi ile yaklaşık 10 kat artış gösterdi. Yüksek girdi maliyetleri, özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçiler için tarımsal faaliyetleri sürdürmeyi zorlaştırırken, Yıldız kardeşlerin girişimleri bölgedeki çiftçilere ilham kaynağı oluyor.

Bölgenin iklimine ve toprak yapısına uygun bir ürün olan yer fıstığı, pamuk ve mısır gibi geleneksel ürünlere kıyasla daha az su tüketimi ile öne çıkıyor. Bu sayede su kaynaklarının korunmasına da katkıda bulunuyor.

YER FISTIĞININ SURUÇ'TA YAYGINLAŞMASI

Artan girdi maliyetleri ve pamuk, mısır ve buğdayda yaşanan fiyat düşüklüğüYer fıstığının yüksek verimi ve karlılığıKısa vejetasyon süresi ve bakımı kolaylığıSu tasarrufu sağlaması

Suruç'ta yer fıstığı üretiminin yaygınlaşması, bölgedeki tarımsal çeşitliliği artıracak, çiftçilerin gelirini ve dayanıklılığını güçlendirecek ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunacaktır.