Neolitik döneme ışık tutuyor! Türkiye'nin en büyük müzesi: Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Neolitik Dönem eserleri açısından dünya müzeleri arasında önemli bir yere sahip olan 'Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nin, Türkiye'nin en büyük müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserler ile heykellerin ve dönemlere ayrılmış sergi salonlarında teşhir edilen binlerce buluntunun sergilendiği müze ziyaretçilerini bekliyor.

5

ŞANLIURFA- Büyük bir kompleks olarak tasarlanan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin kapalı alan ve sergi salonu olarak en büyük müzesi olması ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alıyor. Dünya müzeleri arasında Neolitik Dönem eserleri açısından önemli bir yere sahip müzede bulunan binlerce eser ziyaretçilerini bekliyor.

Görsel Kaynak: Türkiye Kültür Portalı

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Hakkında

Şanlıurfa'da bir müze açılması fikri 1948'de oluşmaya başladı. Mevcut eserlerin Atatürk İlkokulu'nda bir depoda toplanması sonucunda ise müzenin kuruluşu ile ilgili ilk adım atıldı. 1956'da müze için Şehit Nusret İlkokulu'nda bir yer ayrıldı ve eserler burada depolandı.

Müze için ayrılan bu yerin yeterli olmaması, yeni bir müze binasının yapımını gerektirdi. 1965'te Şanlıurfa Merkez Şehitlik mevkiinde, 1500 metrekarelik bir alan üzerinde müze binasının inşaatına başlandı. Yapımı biten bu müze, 1969'da ziyarete açıldı.

Ancak bu müze binası da bölgenin zengin arkeolojik ve kültürel değerlerini sergilemek konusunda yeterli kapasiteyi karşılayamadı. Bu nedenle, 24 Mayıs 2015'te üç katlı ve 29 bin metrekarelik kapalı alan ile yeni Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.

Görsel Kaynak: Türkiye Kültür Portalı

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nin 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı var. Neolitik Dönem eserleri açısından dünya müzeleri arasında önemli bir yere sahip olan müzede, dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserler ve heykeller ile bölgenin önemli buluntuları sergileniyor. Sergi salonlarında bulunan eserler, dönemlere göre teşhir ediliyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi sergi salonlarında kronolojik olarak önce Paleolitik Döneme ait yüzey buluntuları ve canlandırmalar, Neolitik Döneme tarihlenen İnsan boyutlarında yapılmış dünyanın en eski heykeli "Balıklıgöl Adamı", Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe kazı buluntuları ve canlandırmaları, Nevali Çori Tapınağı, Kalkolitik, Tunç, Demir, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlerine ait en önemli eserler sergilenmektedir.

Ayrıca, arkeopark alanında, döneminin mimari özelliklerini yansıtan kronolojik olarak sıralanmış yapı örnekleri ve deneysel arkeolojik çalışmalara uygun kazı eğitim alanı da bulunuyor.

Görsel Kaynak: Türkiye Kültür Portalı

Kaynak: Türkiye Kültür Portalı, Kültür Turizm Bakanlığı, Turkish Museums

Video Kaynak: @gezginogretmeninkadraji