İflas edip kapanan şirket sayısında rekor! İşte detaylar…

TOBB'nin nisan ayı şirket istatistikleri, Türkiye ekonomisinde endişe verici bir tabloyu ortaya koydu. Mart ayına göre kapanan şirket sayısında yüzde 10,2 artış gözlemlenirken, açılan şirket sayısında ise yüzde 27,1 düşüş yaşandı.

5

ŞANLIURFA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisan ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistikleri açıklandı. 

Yayımlanan verilere göre, nisan ayında 1849 şirket kapandı. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 10,2, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 29,9 artışı ortaya koydu.

 

KAPANAN ŞİRKET SAYISINDA ARTIŞ

Nisan ayında kapanan şirket sayısı, TOBB'nin kayıtlarına göre en yüksek seviyeye ulaştı. Mart ayında 1678 şirket kapanmışken, nisan ayında bu sayı yüzde 10,2 artarak 1849'a yükseldi.

 

KURULAN ŞİRKET SAYISI DÜŞTÜ

Nisan ayında açılan şirket sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 27,1 azalarak 6 bin 405 oldu. Mart ayında 8 bin 783 şirket açılmıştı. Yıllık Karşılaştırma: Nisan ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,2, kapanan şirket sayısı ise yüzde 29,9 artış gösterdi.

 

GERÇEK KİŞİ TİCARİ İŞLETMELERİ VE KOOPERATİFLERDE AZALMA

Nisan ayında bir önceki aya göre kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 36,4, kooperatif sayısı ise yüzde 21,7 azalış gösterdi.

Bir önceki aya göre kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 32,7, kooperatif sayısı ise yüzde 21,1 azalış gösterdi.

Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre kurulan kooperatif sayısı yüzde 19,9, gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 53,2 azaldı. Bu dönemde kapanan kooperatif sayısında yüzde 60 artış olurken, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 50,9 azalış gerçekleşti.