Şanlıurfa’da Kobani Davası’na tepki: Bu kararı kabul etmiyoruz

Dün açıklanan Kobani Davası’nda çıkan kararların ardından DEM Parti Şanlıurfa İl Örgütü, basın açıklaması düzenledi.

5

ŞANLIURFA- HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası’nda dün karar açıklandı. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada verilen cezaların ardından Şanlıurfa dahil birçok kentte DEM Parti tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Şanlıurfa’da DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamaya birçok partili meclis üyesi ve vatandaş katıldı. 

Basın açıklamasını DEM Parti Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu okudu.

Aişeoğlu’nun okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Kobani Direnişi dayanışmaya, barışa, kardeşliğe ve demokrasiye adanmış bir halklar hareketiydi. Ülkeye karabasan gibi çöken bu zorba ve hukuk tanımaz iktidar, maalesef hukuku ayaklar altına almıştır.

En başından bu yana siyasilerin yürüttüğü Kobani Davası’nda, nihai “siyasi” karar açıklandı. Mahkeme kararıyla kamufle edilerek halkların en temel kazanımları cezalandırılmıştır. Burada savunduğumuz temel değerler, kişiler değil toplumdur. Siyasetçiler şahsında toplumu dizayn etmeye çalışan bu kararı kabul etmiyoruz. Bir siyasi darbe daha gerçekleşmiştir. Haksız ve hukuksuz yere cezaya çarptırılan arkadaşlarımızın bütün dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmiştir. 

Her şeyin temeline baskıcı ideolojisini koyarak toplumun tüm gözeneklerine nüfuz eden totaliter, demokratik teamüller karşıtı ve her türlü yargı şiddeti mubah sayan anlayış unutmasın ki Kobani Eylemlerinde Dünya halklarının değerleri savunulmuştur. Bugün bu değerlere bizde sahip çıkıyoruz. Değerlerimizi cezalandıran bu anlayışı kınıyoruz.

DEM Parti olarak Kobani ruhuyla mücadeleyi bugünden sonra daha kapsamlı, daha büyük bir şekilde devam edeceğinin sözünü veriyoruz.

Siyasal düzenin bu denli antidemokratik uygulamalarla önünün tıkanması geri dönülemez zararlara açılacaktır. Demokratik siyasetin önüne set koyan bu kararla ülkedeki Kürt sorunu derinleştirilmektedir. Kürt sorununda siyasetin ve siyasetçinin yargı şiddetinden arındırılması için gereken doğrudan demokrasinin her alana yayılması gerekir. Kürt sorununun çözümü daha çok demokratik kazanım ve özgürlüktür. Ülkedeki, kutuplaşma iklimini sona erdirecek adımların atılarak; temel hakların özünün zedelenmemesi için bu karardan dönülmesini talep ediyoruz.

Burada bu kalemi arkadaşlarımız için kıranlar da aynı şekilde lanetlenecek ve tarihin çöp sepetine hatırlanmamak üzere gömülecektir. Halk düşmanı, kadın düşmanı, insanlık düşmanı olan ve Ortadoğu’ya büyük bir felaket yaymak isteyen IŞİD’in yanında olduklarını gösteren bir karar alınmıştır, Mahkemenin almış olduğu bu karar onların bir kez daha IŞİD’in ve faşizmin yanında olduklarını göstermiştir. Bu karar yok hükmündedir. Biz bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. 

Şunu bilsinler ki faşizme asla geçit vermeyeceğiz. Bugün faşizmin aldığı bu kararı tanımıyoruz, yok hükmündedir. Faşizme karşı daha çok omuz omuza, daha çok dayanışma zamanıdır. 

31 Mart’ta Kürtler, emekçiler, aslında bu adaletsiz düzene, iktidarın etkisi altındaki bu yargı kararlarına büyük bir cevap verdi. Bu cevabı anlamayanlar bugün Türkiye demokrasisine, Türkiye’nin geleceğine büyük bir kötülük yapmışlardır. Ama biz Kürtler, emekçiler, yoksullar yine her zaman olduğu gibi sahada omuz omuza dayanışarak bu kirli kararları boşa çıkaracağız. Arkadaşlarımızı bir gün mutlaka özgürleştireceğiz.

Bu yargılamaları tarihimiz boyuncu çok gördük.İstiklal Mahkemelerinde, 49’lar davasında, 27 Mayıs Darbesinde, 12 Mart darbesinde, 12 Eylül darbesinde, 90’larda, KCK ve DTK davalarında arkadaşlarımızı Mizansenle yargıladı. Bu mizansenlerle tüm halkımızı mahkûm etmeye çalıştılar

Selahattinler, Figenler, Kobani Kumpas Davasında yargılananlar Kürtlerin, Türklerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin gönlünde berat etmişlerdir, özgürlerdir. Sincan’da bu davanın görüldüğü mahkeme salonunda İstiklal Mahkemelerinin ruhu, 49’lar davası 12 Eylül ve 12 Mart darbelerindeki yargılamaların ruhu tekrar hortlamıştır. 

Kobani Kumpas Davasında rehin tutulan arkadaşlarımıza verilen cezalar bizleri yıldıramaz. Demokratik siyasete darbe vuranlar şunu bilsin ki kumpaslarınızı çökerteceğiz, bizler kazanacağız, halklar kazanacak!

Bir tweetten karanlık çıkarmaya çalışan iktidar unutmasın ki: İktidarının karanlığı bitecek, Kobani hep kalacak”.