Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Öztürk Engelliler Haftası'nda empatiye davet etti!

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk bir mesaj paylaşarak engellilere karşı önyargıların yıkılmasını ve engelli haklarının daha iyi bilinmesini istedi.

5

İSTANBUL- 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk bir mesaj paylaşarak engellilere karşı önyargıların yıkılmasını ve engelli haklarının daha iyi bilinmesini istedi.

Öztürk mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Hepinizin engeller haftasının güzel gelişmelere vesile olmasını, devamlılık getirmesini diliyorum. Ama şunu da sormadan geçemiyorum… Engelliler mi, engellenenler mi oluyoruz! Kısa sürede de olsa, herkesi empatiye davet ediyoruz… Hayatta bazı şeyleri elde etmek için çabalarken, bazı şeylerle hiç istemesek de karşılaşırız. Dünyada hangi insan engelli olarak dünyaya gelmek ister? Bazen hayatımıza engel koyan bir sorunla geliriz dünyaya… Bazen de dünyada yaşanan durumlar bize bazı engeller koyar… En önemli konu engelimizin, bizi engellemesine izin vermemek! Herhangi bir engelle hayata küsenleri de biliriz her türlü zorluğa rağmen tutunanları da. Aslında engellimiz değil, engellenmemizdir sorun! Iceberg’e ne taraftan baktığımız, çevremizi nasıl gördüğümüz, neyi hayal ettiğimizdir; önemli olan… Mesela İngiliz fizikçi Stephan Hawking’i dünya tanır… Oysa Hawking 21 yaşında ALS hastası olup; tekerlekli sandalyeye bağlı, tek kolu ve başından başka uzuvlarını kullanamamasına rağmen; bilim dünyasında Einstein’den sonraki en önemli 2 fizikçi olarak tarihte yerini almıştır! Yani, engelinin engelleyemediği; engel tanımayan, birçok engelliye idol olabilecek engelli! Herhangi bir engelle karşılaşan kişinin, engelliyle uğraşmasından daha çok, engellenmesidir zoruna giden… Nasıl mı engelleniyor? Toplumsal alanları yaparken herkese göre yapılmaması, sağlıklı kişinin kendisinin engelli adayı olduğunu genellikle unutması, engelli haklarının gereği kadar bilinmemesi... Örnek de verelim ki; daha güzel anlaşılsın…. Kaldırım yapıyorlar, o yüksekliğe ne desteksiz çocuk; ne de yaşlı çıkabiliyor! Kaldı ki; görme ve/ya yürüme engelli nasıl çıkacak! Kaldırımın ortasında bir ağaç, çöp kutusu, direk ile karşılaşırsak hiç şaşırmıyoruz!"

Öztürk, engellilerin engellenmeye değil, hayata dahil olmaya ihtiyaç duyduklarını vurguladı.