Şanlıurfa’da sıcaklar bu yıl erken bastırdı. Henüz nisan ayında yaşanan haziran sıcaklarının etkisiyle bunalan Şanlıurfalılar, kent merkezinde bulunan mesire ve piknik alanlarına akın ediyor. Ancak ilkbaharın ardından havaların ısınmasıyla kenelerin popülasyonunda artış yaşanıyor. Özellikle son yıllarda ülkede kene ısırması sonucu meydana gelen "Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı" insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.
Haliyle kene vakaları da görülmeye başlandı. Erzurum'da kısa süre önce bir kişi, bu nedenle hayatını kaybetti.
Uzmanlar, özellikle mesire ve kırsal kesimlerde piknik yapan vatandaşları ölümcül olabilen kene ısırıklarına karşı uyardı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor.
Gazete İpekyol’a konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle pikniğe çıkan vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı.
AÇIKGÖZ: BU VİRAL BİR HASTALIK TEDAVİSİ YOK
Açıkgöz, 2002 yılından beri ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin tedavisinin olmadığını ve kene ısırmasıyla bulaştığını belirtti.
İnsanlarda belirtilerin 1-3 gün içinde ortaya çıktığını ifade eden Açıkgöz, yüksek ateş, kırgınlık, ishal ve deri kızarıklıkları gibi belirtilere dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi viral bir hastalık. Tedavisi yok. Keneler aracılığı ile geçiyor. Kenelerin insanları ısırmasıyla birlikte, tükürüklerini insanlara nakletmesiyle insanlarda 1-3 gün içerisinde belirtileri ortaya çıkıyor. Bu belirtilerde daha çok yüksek ateş, kırgınlık, ishal ve deri de kızarıklıklar. Bunları vatandaşlar kene ısırığından sonra görürse bir an önce hemen hastaneye gitmesi lazım. Bu ülkemizde 2002 yılında ilk defa görüldü. Daha çok Türkiye’de Tokat, Sivas, Amasya bölgesinde görülüyor.“
“EVDE GENEL TARAMA YAPMAMIZ LAZIM“
Açıkgöz, uzun kıyafetler giyilmesi ve beyaz renkli kıyafetlerin tercih edilmesinin kene kontrolünde yardımcı olabileceğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Pikniğe, parka vb. yerlere gittiğimizde ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle uzun kıyafetler giymemiz gerekiyor. Beyaz renkli kıyafetler giyersek, kenenin üzerimizde olup olmadığını daha rahat fark edebiliriz. Piknikten döndükten sonra evde genel tarama yapmamız lazım, var mı, yok mu diye kontrol etmemiz lazım. Baktık kene veya ısırık var, bunu kendimiz çıkarmamamız lazım. Mutlaka bir hastaneye gidip, uzmanlardan tarafından çıkarılmasını sağlamak gerekir. Çünkü elle onu çıkardığımızda elimizde patlayabilir kene çünkü kan emiyor. Oradan da bulaşma riski fazla buna çok dikkat etmemiz lazım.”
“İLKBAHAR VE YAZ DÖNEMİNDE KENE MÜCADELESİ YAPMAK GEREKİYOR”
Açıkgöz, kene mücadelesinde vatandaşların yanı sıra belediyeler, Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumlara da görev düştüğünü belirterek, “İlkbahar ve yaz döneminde kene mücadelesi yapmak gerekiyor. Kene mücadelesinde vatandaşların dışında belediye, Tarım Bakanlığı ve diğer kurumlara düşüyor bu iş. Hayvan besleyen vatandaşlar ahırları varsa kene mücadelesi için ilaçlaması gerekiyor. Genel anlamda bunlar önemli, dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
“ŞANLIURFA’DA HİÇ RASTLANMADI”
Şanlıurfa'da henüz benzer bir kene vakası görülmediğini ancak dikkatli olunması gerektiğini belirten Açıkgöz, “Şanlıurfa’da hiç rastlanmadı. Daha çok Türkiye’de Tokat, Sivas, Amasya bölgesinde görülüyor. Ama bu Urfa’da görülmeyecek anlamına gelmiyor. Sonuçta nakiller var, bu nakillerle enfekte kene buraya gelmiş olabilir. Dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.