AB Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) Programı, tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna katkı sağlamak, gıda güvenliği, çevre ve diğer standartlara ilişkin AB müktesebatının üstlenilmesini teşvik etmek ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak amacıyla faaliyete geçirilmişti.
Türkiye’de 2011 yılından beri 16 farklı sektörde iş koluna destek veriliyor.
AB ve Türkiye'nin eş finansmanıyla şu anda 42 ilde uygulanan IPARD Programı ile yatırımcılar tarafından hazırlanan projelere 16 farklı sektörde, onlarca iş koluna destek veriliyor. Hayvancılık ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesiyle ilgili projelerde 500 bin, işleme ve pazarlama alanındaki projelerde ise 3 milyon avroya kadar olan yatırımlara yüzde 50-70 hibe desteği sunuluyor.
IPARD kapsamında yaklaşık 44,3 milyar lira hibe desteği verildiğini ve şu ana kadar 98 milyar liralık yatırımın hayata geçtiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD-III programının yeni desteklerle yakında başlayacağını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı da programın gelecek yıl ülke genelinde tüm illerde uygulanacağını kaydetti. AA’ya açıklamalarda bulunan Antalyalı, “Programın kesinleşmiş bütçesi yaklaşık 555 milyon avro, bunu artırmak için çalışıyoruz. Programa tahsis edilen bütçeyi artırma konusunda çeşitli uluslararası kuruluşlar ile temaslarımız devam ediyor. Programın 81 ilimizde uygulanabilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlandı. 39 il mesafe, ulaşım kolaylığı ve iş yükü gibi hususlar dikkate alınarak mevcutta uygulanan 42 ilimiz ile eşleştirildi. Yeni açılacak illere ait idari ve proje kontrol süreçleri, bağlı olunan il koordinatörlüklerimiz tarafından yürütülecek" ifadelerini kullandı.
Programla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için https://www.tkdk.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.