Mezopotamya’nın bereketli topraklarında yetişen farklı ürünlerle Şanlıurfa, tarımın başkenti olarak adlandırılıyor. Hububat ambarı olan bereketli topraklarında onlarca çeşit ürünün üretimi yapılıyor. Herkes bilmiyor ama Şanlıurfa’da susuz tarımla da yetişen ürünler var. Hele hele kuraklık riskinin yaşandığı son dönemlerde çifti bu alternatif ürüne yöneldi. Bu ürünün susuz tarımla yetişmesi çiftçilerin ilgisini çekmiş durumda.
YAĞIŞLARIN AZLIĞI ÇİFTÇİYİ TEDİRGİN EDİYOR
Şanlıurfa’da son yıllarda istenilen yağışlar olmuyor. Kuraklık da haliyle çiftçileri yeni alternatif ürünlere çekiyor. Şanlıurfa’da ekilen buğday, arpa, pamuk ve mısırın çok fazla su tüketmesi iklim şartlarından dolayı çiftçileri kara kara düşündürüyor.
EN BÜYÜK ARTISI SUSUZ TARIMLA YETİŞMESİ
Şanlıurfa’da son yıllarda popüler olan ürünlerden biri de susuz tarım modeliyle çörekotu yetiştiriciliği. Tamamen susuz alanlarda yapılan çörekotu yetiştiriciliği birçok bölgede susuz tarım modeliyle yetiştiriliyor.
EKİM ZAMANI ÖNEMLİ
Düğün çiçeğigiller familyasından, çiçekleri açık mavi, tohumları siyah renkli olan, tek yıllık otku bitki olan çörek otu, Şanlıurfa gibi kışları çok soğuk geçmeyen, don olayı olmayan yerlerde ekim işlemi, kasım ayının ilk yarısında yapılıyor. İklimi sert geçen bölgelerde ise ilkbaharda nisan ayı ortasına kadar ekimi yapılıyor.
HASADI SABAH ERKEN SAATLERDE
Kasım ayında ekilen çörek otu, genellikle temmuz sonu itibarıyla hasat edilmeye başlanıyor. Hasat, bitkilerin sararmaya başladığı ve kapsüllerdeki danelerin siyah renk alarak olgunlaştıkları dönemde sabah erken saatlerde yapılıyor. Eski zamanlarda orak ve tırpan ile yapılan hasat şimdilerde biçerdöver ile yapılıyor. Çörek otu tohum verimi ortalama 70-150 kg/da arasında değişiyor. Susuz tarımla yapılması da çiftçinin kazancını katlıyor.