Bozkır'ın Tezenesi Neşet Ertaş'ın kenti Kırşehir'in ardından Şanlıurfa, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Müzik Şehirleri listesine giren ikinci kent oldu.
Göbeklitepe'nin ardından adından söz ettiren Şanlıurfa, müziği ile de dünya kültürüne yeni bir soluk getirecek.
Şanlıurfa'nın UNESCO tarafından tescillenmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül basın toplantısı düzenledi.
Belediye tesislerinde düzenlenen ve sıra gecesi ekibinin İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları nedeniyle müzik icra etmediği toplantıda konuşan Beyazgül, 2017 yılında da UNESCO'ya başvurduklarını ancak taleplerinin kabul edilmediğini hatırlattı.
BEYAZGÜL: URFA ÇOKTAN HAK ETMİŞTİR
Şanlıurfa’nın ‘müzik şehri’ olmasının memnuniyetini yaşayan Beyazgül, şunları söyledi:
"Şanlıurfa'da müzik ile ilgili ilk bulgular milattan önceki dönemlere kadar uzanır. Şanlıurfa'da bulunan birçok mozaikte müziği temsil eden motiflere rastlanmıştır. Bunlardan en çok bilinen Orpheus Mozaiği'dir. Bunun resmini Birleşmiş Milletler'e gönderdik. Tarihten gelen bu hazine değerinde kültür ve müziğimizi tüm insanlıkla paylaşmak hedefiyle yola çıktık. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na üyelikle bunu geliştirmeyi amaçlıyoruz. Şanlıurfa'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik dalında üye olmasının, hem kendi potansiyelimizi geliştireceğine, hem dünya kültürüne yeni bir soluk getireceğine inanıyorum. Şanlıurfa bir müzik şehridir ve Şanlıurfa'da her bir insanın sesinin çok güzel olduğu söylenir. Bazen bu ses güzelliği nereden geldiği sorulur. Urfa, sıra gecelerinde insanlarımızın eğitimden geçtiği bir şehirdir. Burada müziğin nasıl söylendiği, ustadan çırağa geçer. Diller, gönüller, gözler, sazlar, sözler buralarda eğitilir. Urfa bir müzik şehri olmayı aslında çoktan hak etmiştir. Ancak bizim dönemimizde yaptığımız gayretler çalışmalar bunu biraz daha ön plana çıkarmış ve dünyaya göstermiştir".