Halfeti "eski" silüetine kavuştu

Halfeti’de ilçenin silüetini bozduğu gerekçesiyle yıkılan otelle ilgili CHP’lilerin eleştirdiği Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, oteli neden yıktıklarını ve yerine ne yapacaklarını açıkladı. Albayrak, “HDP ve CHP yönetiminin tek kişiye peşkeş çektiği bu otelin yerine yeşil alan yaparak halkın kullanımına sunacağım” dedi. Otelin yıkım kararı çıktıktan sonra satıldığını kaydeden Albayrak, “Ortalama aklı olan bir insan Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun yıkım kararına rağmen gider bu oteli alır mı?” diye konuştu. Otelin tam tahliye edilmeden içinde eşyalarla birlikte yıkıldığı iddialarına da cevap veren Albayrak, “Otelin içinde eşyalar varken yıkılması iddiası da şahsımıza ve belediyemize atılan iftiradır. İçerisindeki eşyaların teslim edildiğine dair belgelerimiz var.” ifadelerini kullandı.

5

HALFETİ - Yapımı 2000 yılında tamamlanan Birecik Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla Halfeti’nin yüzde 80’i su altında kaldı. Çoğu çiftçilik yapan ilçe sakinlerinin büyük bölümü, evlerinin su altında kalmasının ardından 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı.

Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya başladı.

AYLIK 250 LİRAYA KİRALANDI

Şimaliye Mahallesi’nde ilçenin doğal güzelliklerine hakim tepede mülkiyeti Halfeti Belediyesi’ne ait 21 bin 519 metrekarelik arazi, CHP’den seçildikten sonra BDP'ye katılan Mahmut Özdemir’in belediye başkanlığı döneminde 2014'te gerçekleştirilen protokolle 20 yıllığına iş adamı Ahmet Öncel’e ait turizm firmasına aylık 250 lira bedelle kiralandı.

İlçenin mimari yapısıyla uyuşmaması nedeniyle eleştirilerek "ucube" olarak nitelendirilen otelin izinsiz yapıldığı ve ilçenin silüetini bozduğu gerekçesi ile Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca yıkılmasına karar verildi.

Mahkeme kararının ardından yıkım kararı tartışmalara neden oldu. Bu süreçte yıkım kararının gerekçeleri ve süreciyle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. 

Bu iddiaların yöneltildiği isim ise Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak.

Şeref Albayrak, o iddialara yanıt verdi. 

ALBAYRAK: HALFETİ’NİN BAĞRINA UCUBE GİBİ SAPLANAN YAPIDAN KENTİ KURTARDIK

Otelin silüeti bozduğu ve tarihi ve mimari yapıya uymadığı için mahkeme kararıyla yıkıldığının altını çizen Şeref Albayrak, şunları söyledi: 

“Meclis kararı aldığımızda Meclis’teki arkadaşlarımız da şahit, belediye olarak alacaktık biz orayı. Alma sebebimizde şu; o dönemde malum mevcut başkanlar hakkında otelin kiralanması ve yer verilmesi ile alakalı soruşturmalar devam ediyor. Silüeti bozduğu için, Halfeti’nin tarihi ve mimari yapısına uymadığı için biz en başından itibaren oteli zaten yıkmak istiyorduk. Buradaki imarı değiştirmekteki amacımız şu; Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile görüştüm, normal şartlar altında durup dururken otel alırsam bunu insanlara izah edemem. O zamanki parayla yaklaşık 1 milyon euroya yakın para. Ama ben kurulla görüştüm, kurul olarak siz buranın imarını değiştirirseniz, ben oteli alıp yıkarım dedim. Kurul da yeter ki sen yık, biz gerekli imar değişikliklerini yaparız. Ben kurulla konuştuktan sonra bu Meclis kararını aldım, amacımız da şu, otelin alınıp yıkılması. Oteli biz yıkmak için aldık. Bunu da belediyeye herhangi bir yük olmadan, o dönem arsanın bedeli 8-9 milyon TL, otele de biz zaten 6 milyon TL’ye mutabık kalmıştık. Oteli 6 milyona aldıktan sonra yıkıp, parselasyon işlemi yaptığımızda arsa gelirleri 9 milyon hem belediyeye de katkısı olacaktı. Bizim tabii ki maddi katkısından ziyade o Halfeti’nin bağrına ucube gibi saplanan yapıdan kenti kurtarmak asıl amacımızdı.”

“KURULCA YIKIM KARARI VERİLDİ”

Otelle ilgili sürecin 2019 yılında başladığı bilgisini veren Albayrak, “Buna neden ilk dönemlerde başlamadık? Kayyum olduğum ilk dönemde daha öncelikli işlerimiz vardı. Halfeti’nin daha önemli sorunları vardı. Bu nedenle Şitamrat Otel ile alakalı süreç 2019 yılında başlamıştır. 2019 yılında hem CHP’li belediye başkanı Mahmut Özdemir ve Mustafa Bayram hakkında müfettiş raporları olmuş olup bu oteldeki sıkıntılar ortaya çıkmıştır. 21 Aralık 2020 tarihinde imar müdürlüğü tarafından 9 adet aykırılık tespit edilerek, yapı zaptı tutulmuştur. Bunun üzerine bizim bu otelin 27 Ocak 2021’de 321 sayılı karar ile Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca yıkım kararı verilmiştir” dedi.

“OTELİN YIKIM KARARINA RAĞMEN BU OTELİ ALMIŞLAR”

Albayrak, oteli satın alacak şahıslara otelin yıkım kararı olduğunu söylemelerine rağmen şahısların oteli satın aldıklarını ifade etti.

“Alan adamlar şimdi de çıkıp diyorlar ki biz mağduruz” diyen Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ben bu arkadaşlara zarar görmesinler diye farklı tekliflerde de bulundum. Zarar görmeyin gerekirse bu arsanın yarısını oteli aldığınız bedel karşısında size satalım. Bu tekliflerde de bulunduk. Otelin yıkım kararı 27 Ocak’ta alınıyor 5 Şubat’ta ise devri yapılıyor. Adamlar otelin yıkım kararına rağmen bu oteli almışlar, şimdi de çıkıp diyorlar ki biz mağduruz. Belediye başkanı oteli almak istedi, bizi zarara uğrattı diyorlar. Ortalama aklı olan bir insan Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun yıkım kararına rağmen gider bu oteli alır mı? O dönemde otelin sahipleri hala eski sahipleri Ahmet Öncel ve Halil Öncel. Bizim söylememize uyarmamıza rağmen gidip aldılar.”

“CHP-HDP SUÇ ORTAKLIĞINI BİZ ORTAYA ÇIKARDIK”

Albayrak, alanın, CHP’li belediye döneminde kiralandığını ve HDP’li yönetim döneminde ise iskan verildiğini belirleyerek, iki partinin suç ortaklıklarını ortaya çıkardıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O dönem mevcut CHP yönetimi, CHP il başkanına burayı 20 yıllığına 250 TL gibi komik bir rakamla kiralamışlar ve HDP döneminde buranın iskanı verilmiş. Bu da şu demek oluyor; yapı mimari projeye ve imar planına uygun demek. Oradaki suç ortaklığını biz ortaya çıkardık. Biz Halfeti Belediyesi olarak da az önce bahsettiğim gibi tüm o 22 dönümlük belediyeye ciddi bir gelir getirecek alanı yeşil alan yapıp hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.  Tabii en önemlisi Halfeti, Şanlıurfa’nın ve bölgenin önemli turizm destinasyonlarından bir tanesinin bağrına saplanan hançeri bugün itibariyle biz çıkardık. Zaten eski Halfeti’de butik oteller yaygınlaştı. Bugün kapasite gibi bir problemimiz de yok. Halfeti’nin tarihine doğasına kültürüne uygun.”       

“KİMSENİN MALINDA MÜLKÜNDE GÖZÜMÜZ YOK”

Otelin tam tahliye edilmeden içinde eşyalarla birlikte yıkıldığı iddialarına da cevap veren Albayrak, “Otelin içinde eşyalar varken yıkılması iddiası da şahsımıza ve belediyemize atılan iftiradır” dedi. 

Albayrak, bu iddiayı yayanlar hakkında yasal işlem başlatıldığını belirterek, şunları kaydetti: 

“Halfeti Belediyemize ait bir diğer iddia ise otelin tam tahliye edilmeden içinde eşyalarla birlikte yıkıldığıydı. Tutanakta görüldüğü gibi, Halfeti İlçesi Şimaliye Mahallesi’nde bulunan 24 ada 22 parsel üzerinde bulunan taşınmaz içerisindeki ve demirbaş tahliyesi yapılan işletmenin içerisindekiler otel sahibine teslim edilmiştir. Bunun gibi bir sürü tutanak var. Teslim alan kişi Y.D. Kimlik numarası var, imzası var. Bakın sayfalarca tutanak. Dolayısıyla otelin içinde eşyalar varken yıkılması iddiası da şahsımıza ve belediyemize atılan iftiradır. Bunu yazan sosyal medya yoluyla yayanlar hakkında da avukatımız aracılığı ile gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. Bizim kimsenin malında mülkünde gözümüz yok. Biz hukuka uygun şekilde oteli tahliye ettik. Otelden çıkan malzemeleri ise otel sahibine teslim ettik. Ondan sonra yıkım işlemleri yapıldı”.