'İsilik 'deyip geçmeyin mutlaka hekime başvurun

Bebeklerde isilik çok daha yaygın olarak görülse de her yaştan bireyi etkileyebiliyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, isilik ile ilgili önemli bilgiler verdi.

5

Bebeklerde isilik çok daha yaygın olarak görülse de her yaştan bireyi etkileyebiliyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, isilik ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Bebeklerde yaygın olarak görülen isiliğin oluşum nedeni, ter kanallarının tıkanması. Küçük boyutlu, kırmızı veya pembe renkte ve içi sıvı dolu kabarcıklar, isiliğin en önemli belirtisi.

 

 

Yetişkinlerde isilik yaz aylarındaki sıcak havaya veya yoğun fiziksel aktiviteye bağlı olarak sürekli nemli kalan koltuk altı, göğüs arası, kasık gibi bölgelerde sıklıkla görülür. Bebeklerde ise ter bezlerinin ve kanallarının henüz tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle isiliğe yetişkinlerden çok daha sık  rastlanır.

 Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, isilik ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Döküntülü hastalıkların hem aileleri hem doktorları tedirgin eden çok geniş bir hastalık ağını hatırlatan semptomlar olduğunu belirten Sevinç, isilikle ilgili şunları söyledi:

 

“Çocuk hastanın vücudunda döküntüler oluşmaya başladığı zaman aileler bunun başka başka hastalıklar olabileceğini düşünüp hastaneye başvuruyor. Örneğin daha çok televizyonlarda yayınlanan kızamık hastalığı, aileler benim çocuğum kızamık mı veyahut benim çocuğum da bir alerjik bir döküntü mü diye başvurabiliyorlar. Son zamanlarda özellikle sıcaklıkların artmasıyla paralel olarak isilik döküntüleri de çok sık başvurmaktadır. Çocuğumuzun derisinde herhangi bir döküntü olduğu zaman hastaneye başvurmalı mıyız? Kesinlikle evet. Anormal giden bir durum söz konusu olduğu zaman her çocuk hastada olduğu gibi bir çocuk uzmanına başvurmak gerekmektedir. Bunun ayırıcı tanısını yapacak doktorlar çocuk hastalıkları uzmanlarıdır. Hastamız bize geldiği zaman hastamıza önce bir muayene ediyoruz. Muayene sonucuna göre tedavimizi uyguluyoruz. Bu mevsim ile ilgili sıcaklıkların çok artması ile beraber isilik vakası daha da çok artıyor. Çocuklarımızı aşırı terlemeden korumak bol bol sıvı vermek derisini kuru tutmak bu tarz hastalıkların tedavisinde çok etkili olacaktır. Hastalığın oluşmasını da engelleyecektir. Sağlıklı olan çocuklarda da bunu yapmamız gerekmektedir”.