Sıcaklar esnafa kepenk kapattırıyor

Son günlerde güneş Şanlıurfa’yı adeta yakıp kavuruyor. Hissedilen hava sıcaklığının 50 dereceleri aştığı kentte özellikle öğle saatlerinde ve sonrasında cadde ve çarşıda sakinlik gözlenirken, birçok işletme gündüz iş yapamaz hale geldi. Tarihi çarşılar bölgesinde faaliyet gösteren esnaf gündüz saatlerinde müşteri bulamadıklarından yakındı.

5

ŞANLIURFA - Türkiye’de son yılların en sıcak yaz mevsimi yaşanıyor. Ülke genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarken bunaltıcı sıcaklıkların yaşandığı, zaman zaman termometrelerin 50 dereceleri aştığı Şanlıurfa’da, ağustos ayında hava sıcaklığı rekor kırdı.

Kentte mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak havalardan dolayı vatandaşlar gündüz dışarı çıkmayı tercih etmiyorlar. Zaman zaman da  meteorolojiden, Şanlıurfa Valiliği’nden ve belediyelerden saat sabah 11.00 ile 16.00 arası dışarı çıkmayın uyarısı yapılıyor. 

İnsanlar sağlık açısından sakıncalı olduğu belirtilen saatlerde dışarıya çıkmayanınca esnaflar da iş yapamaz oldu. 

Özellikle tarihi çarşılar bölgesinde faaliyet gösteren esnaf gündüz saatlerinde adeta sinek avlıyor. 

Eyyübiye ilçesindeki çarşılar bölgesinde çocukları ve yeğenleri ile birlikte meyan şerbeti üretip satan Ali Ökkeş, sıcaklıklardan dolayı iş yapamadıklarını belirtti.

Gazete İpekyol’a konuşan Ökkeş Usta, normalde yaz aylarında işlerinin açıldığını fakat bu yaz sıcaklıkların fazla olmasıyla tersine döndüğünü ve azaldığını ifade etti.

ÖKKEŞ: İNSANLAR DIŞARI ÇIKMAYINCA SATIŞ OLMUYOR

“Havanın bu kadar sıcak olması sebebiyle insanlar dışarı çıkmıyor, insanlar dışarı çıkmayınca da satış olmuyor” diyen Ökkeş Usta,  “Havalar çok sıcak bu sıcaklık bizim satışlarımızı da etkiliyor. Yani satış var desek de yalan olur yok desek de yalan olur ama bu sıcaklıklara göre satışımız pek yok” dedi.

“BU ŞERBETİN ÖZELLİĞİ SOĞUK OLMASIDIR”

Biyan balı da denilen meyan şerbetinin yaz aylarında daha çok tüketildiğini fakat bu yaz aşırı sıcaklıklardan dolayı satışların az olduğunu ifade eden Ökkeş, şunları söyledi:

“Biyan balı, serinletmenin dışında sağlığa da çok faydalı böbreklere, idrara, mideye hepsine faydası var. Biyan balı tamamen doğal bir şerbettir. Biyan balını soğuk tutmak için buz kullanıyorum. Zaten sıcak olursa içilmez, bu şerbetin özelliği soğuk olmasıdır. Biyan balında köklerine dikkat etmemiz gerekiyor çünkü kökten köke fark var. Benim kullandığım kök ada köküdür. Biyan balı bardağını 5 TL’den satıyorum. Geçen sene 2 TL’den satıyordum. Fiyatının böyle artmasının sebebi kök fiyatlarına ve bunların nakliyesine gelen zamlar. Geçen sene 20 - 30 TL’den nakliyesi yapılan bir çuvalı bu sene 100 TL’den yapılıyor.”

 

GEYLANİ: VATANDAŞIN DIŞARI ÇIKMAMASI SATIŞLARI AZALTTI

Yaklaşık 11 yıldır baharat satıcılığı yapan esnaf Geylani Çiftçi de sıcaklıklar nedeniyle azalan satışlardan dert yandı.

Vatandaşın sıcaklıklardan dolayı dışarı çıkmaması nedeniyle işlerinin azaldığına dikkati çeken Geylani, “Urfa’da zaten sıcaklıklar her yıl 60 dereceye kadar çıkabiliyor. Sıcaklıklar bizi etkiledi. Urfa’da sıcaklık var. Sıcaklık sabah saatlerinde var. Vatandaşlar dışarı çıkmıyor. O yüzden satışlarımız azaldı. Ama akşam saatlerine doğru serinliyor ama bizim çarşı esnafı akşam dükkanlarını kapatıyorlar. Halbuki akşam serinliğinde açsalar daha faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“DERPEM VE SEL DE TURİSTLERİ ETKİLEDİ”

Deprem ve sel nedeniyle turistlerin gelmemesine sıcaklardan dolayı bir de yerli turist eklenince tamamen iş yapamaz hale geldiklerini ileri süren Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biliyorsunuz burada deprem oldu, sel oldu, gelecek olan turistler biraz bundan çekiniyor. Otellerin hasar durumuna, artçıların devam etmesine bakıyorlar ama merak etmesinler. Sıcaklıklardan dolayı insanlar dışarı çıkmıyor, çıkmayınca da müşteri olmuyor. Bizim dışarıdan gelen vatandaşlarımız, ‘Urfa normalde bu kadar sakin değil, bu sene niye bu kadar sakin’ diye soruyorlar. Bunların birinci nedeni Urfa’nın çok sıcak olması, bir diğer nedeni ise bizim tanıtım ve reklam konusunda eksikliğimiz olduğu için yabancı turistler gelmiyor eskisi gibi. Mesela örnek verecek olursam 2023 İslam Turizm Başkenti Şanlıurfa seçildi, bunu hangi Urfalıya sorsak haberim yok der“.