ŞANLIURFA - Okulların açılamasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler ders zilinin çalmasını heyecanla beklerken aileleri de kırtasiye alışverişi telaşı sardı.
11 Eylül’de açılacak olan eğitim-öğretim sezonu öncesinde Şanlıurfa’da da öğrenci ve aileler hazırlıklarına başladı. Ancak okul masrafı velileri bu yıl oldukça zorlayacağa benziyor. Döviz kurundaki yükselişin yanı sıra artan maliyetler her ürünü etkilediği gibi okul çantasından kaleme, silgiden deftere kadar öğrencilerin ihtiyacı olan her şeyin fiyatını katlamış durumda. Her bir ürün geçen yıla oranla en az yüzde 150 zamlanmış durumda.
AİLELER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Geçen yıl bir ilkokul öğrencisinin çantası 500 TL’ye dolarken, bu yıl bu rakam bin 500 TL’yi buluyor. Bunların içinde ise kırtasiye malzemeleri bulunmuyor. Bir de yardımcı kitaplar var. Onların yanından dahi geçilmiyor.
Evdeki hesabın çarşıya uymadığını gören veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor.
GÜNAYDIN: YÜZDE 150 İLA 200 GİBİ ZAMLAR GELDİ
Refahiye Mahallesi Abdulkadir Karahan Caddesinde bir kırtasiyede mağaza sorumlusu olan Emrullah Günaydın, bazı ürünlerine yüzde 150-200 arasında zam geldiğini kaydetti.
Gazete İpekyol’a konuşan Günaydın, yurt dışından tedarik sorunlarının da fiyatların artmasında etkili olduğunu söyledi. Günaydın, “Kırtasiye malzemelerine maalesef yüzde 150 ila 200 gibi zamlar geldi. Piyasada arz talep dengesi birbirini karşılamadığı için ürünler daha da pahalılaşıyor. Bunun en büyük sıkıntısı 2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını oldu. Yurt dışından ürün tedarik sorunları ve üretime ara vermeleri biz kırtasiye sektörünü olumsuz etkiledi” diye konuştu.
BİR ÇANTAYI DOLDURMAK BİN 500 TL’DEN BAŞLIYOR
Günaydın, kırtasiye masraflarının anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise grupları arasında farklılık gösterdiğini belirtti.
Geçen yıla oranla fiyatların bu yıl çok arttığını kaydeden Günaydın, şunları söyledi:
“Anaokul ihtiyaç listesi velileri zor durumda bırakıyor, nedeni ise anaokul öğrencisinin kullanacağı ürün kaliteli ve sağlık yönünden testlerden geçirilmiş olmasıdır. Ana sınıfı kırtasiye ürünlerinin fiyatı geçen yıl bin 250 ila 2 bin TL arasında değişirken bu yıl 2 bin 500 ila 3 bin TL arasında. İlkokul kırtasiye malzemeleri geçen yıl 500 TL’den başlarken bu yıl bin 500 TL’den başlıyor. Ortaokulda okuyan bir öğrenci geçen yıl 700 ila 900 arasında bir fiyat ödeyerek kırtasiye ürünlerini alırken bu yıl bin 600 TL ila 2 bin 400 TL arasında bir fiyat ödemesi gerekecek. Lise kırtasiye malzemeleri ise geçen yıl 400 liradan başlarken bu yıl bin liradan başlıyor. “
“MARKETLERDE KIRTASİYE MALZEMELERİNİN SATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”
Marketlerde kırtasiye malzemelerinin satılmasının doğru olmadığını kaydeden Günaydın, şöyle konuştu:
“Çünkü biz kırtasiye sektörü olarak zaten yılın 365 günü hizmet veriyoruz. Ama marketler sadece sezonda yani 9’uncu ayın ilk haftasından ortasına kadar bir hizmet veriyorlar. Toplasanız sadece 20 gün hizmet veriyorlar. Ama biz raflarımızda tüm ürünlerimizi sağlıklı, her bütçeye uygun ve kaliteli şekilde bulunduruyoruz.”
“EN ÖNEMLİSİ SAĞLIKLI OLMASI”
Ebeveynlerin kırtasiye malzemesi alırken ürünlerin sağlıklı olup olmamasına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Günaydın, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Ebeveynler özelikle kırtasiye malzemesi alırken en önemlisi Sağlık Bakanlığı’nın testlerinden geçmiş mi? Ona dikkat etmesi gerekiyor. TSE ve CE belgelerinin olması önemli, genelde ürünlerin arka tarafında bu belgelerin olup olmadığı yazar. Özellikle açıkta satılan ürünleri almamaları lazım. Velilere ise tek mesajım, ucuz mal alacak kadar zengin değilsiniz!”.
Gazete İpekyol\ Özel Haber